Tuşba Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Tuşba Ziraat Odası > Haberler > 300 Damızlık Koyun ve Maaş verilmesi Çiftçileri sevindirdi...

300 Damızlık Koyun ve Maaş verilmesi Çiftçileri sevindirdi...

Van’ın Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, 80 ve 90’lı yıllarda Van’dan Ortadoğu ülkelerine koyun ihracatı yapıldığını belirterek, “Köyüne geri dönecek çiftçi ailelere verilecek 300 damızlık koyunla birlikte Van yeniden ihracat yapabilecek seviyeye gelecek” dedi.

Van'ın Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, 80 ve 90'lı yıllarda Van'dan Ortadoğu ülkelerine koyun ihracatı yapıldığını belirterek, "Köyüne geri dönecek çiftçi ailelere verilecek 300 damızlık koyunla birlikte Van yeniden ihracat yapabilecek seviyeye gelecek" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun, koyunlara bakanlara ise asgari ücret üzerinden maaş verileceği yönündeki açıklamalarını değerlendiren Hasan Özgökçe, bu projenin halk tarafından ilgiyle karşılandığını söyledi. Yıllardır köyünü çeşitli sebeplerden dolayı terk etmek durumunda kalan çiftçi ailelerinin bu projeyle tekrar köylerine dönmenin hayalini şimdiden kurmaya başladığını ifade eden Özgökçe, " Türkiye'deki mera alanlarının yüzde 10'u ilimizde bulunmaktadır. İlimizdeki mera alanları küçükbaş hayvancılık için oldukça uygun koşullara sahiptir. İlimiz 1980'li ve 1990'lı yıllarda Türkiye'nin koyun merkeziydi. Bu yıllarda ilimizden Ortadoğu ülkelerine koyun ihracatı yapılmaktaydı. Bu projeyle köye dönüşler tekrar sağlanırsa, ilimiz yeniden Ortadoğu ülkelerine koyun ihraç edebilecek seviyeye gelecektir" dedi.

Van'ın küçükbaş hayvan sayısı bakımında Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biri olduğunu da sözlerine ekleyen Hasan Özgökçe, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın açıklamaları ilimizde ve bölgemizde büyük heyecan oluşturmuş. Her bir aileye 300 tane damızlık koyun verilmesi ve geri ödemenin doğacak yavru ile başlayacak olması çok güzel bir gelişme. Fiyat garantisinin verilmesi de köye dönüş yapacak çiftçilerimiz için yerinde bir karardır" diye konuştu. - VAN