Tuşba Ziraat Odası > Haberler > Pamukta Verim ve Kalite İyi Fiyat Düşük

Pamukta Verim ve Kalite İyi Fiyat Düşük

AYDIN'da Söke başta olmak üzere birçok ilçede ekilen ve 'beyaz altın' olarak adlandırılan pamuk, yaklaşık 35 bin dönüm alanda üretim yapılan Didim'de verim ve kalite ile çiftçinin yüzünü güldürdü, düşen fiyatlar ise üreticiyi düşündürmeye başladı. Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezleri arasında yer alan Didim'de pamuk hasadı yapılmaya başlandı. Nisan ayında ektiği pamuğun hasadını yapan çiftçiler, verim ve kaliteden memnun olduklarını, ancak fiyatlardaki düşüşün kendilerini düşündürdüğünü söyledi. Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir de pamuk hasadının güzel giden hava şartları nedeniyle 10 günden bu yana yapıldığını söyledi. 'Beyaz altının' kalite ve verimlilik açısından yüz güldürdüğünü ancak, pamuk fiyatlarında yaşanan düşme nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiklerini ifade eden Gökdemir, şöyle dedi: "Didim'de pamuk verimliliği çok iyi, bu sene kaliteden de çok memnunuz. Hasat da oldukça iyi gidiyor. Fakat pamuk borsasında düşüşler oluştu, bu da çiftçilerimizi üzdü. Kilosu 1 lira 90 kuruştan satılıyor. Normal şartlarda 2.5-3 liranın altına düşmemesi lazım. Konuyla ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliği bir toplantı yaparak Ankara'ya heyet gönderdi. Sayın bakanımız da olaya el koyarak, pamuk fiyatlarındaki ani düşüşü kontrol altına alacaklarını ve üreticiyi mağdur etmeyeceklerini bildirdi. Bundan dolayı umutluyuz." "TARİŞ'E SAHİP ÇIKILMALI" Aydın olarak pamuğun kalitesi ve lif uzunluğundan memnun olduklarını kaydeden Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, çiftçilerin kendi sektörlerine sahip çıkmaları gerektiğini savundu. Üreticilerin, çiftçilerin kurumu olan Tariş'ten kaçmaya başladıklarını öne süren Gökdemir, "Tariş, bu sektörün ana omurgası. Ama çiftçiler Tariş'ten kaçmaya başladı. Pamuk fiyatlarının belirlenmesi de tüccarların inisiyatifine kaldı. Tüccar ne derse o olmaya başladı. Bu tür spekülasyonları ortadan kaldırmak için, üreticilerin önce kendi kurumuna sahip çıkmaları gerekiyor. Pamuğu günübirlik tüccara vermemeleri gerekiyor" diye konuştu.