Tuşba Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Tuşba Ziraat Odası > Haberler > Tuşba Ziraat Odası Uzman Tarım Danışmanlarımız Tuşba ilçemize bağlı Çitören,Tevekli,Topaktaş,Adıgüzel,Özkaynak,Gülsünler,Otluca,Kasımoğlu,Koçköy mahallelerinde arazi çalışmalarına devam etti.

Tuşba Ziraat Odası Uzman Tarım Danışmanlarımız Tuşba ilçemize bağlı Çitören,Tevekli,Topaktaş,Adıgüzel,Özkaynak,Gülsünler,Otluca,Kasımoğlu,Koçköy mahallelerinde arazi çalışmalarına devam etti.

Tuşba Ziraat Odası Uzman Tarım Danışmanlarımız Tuşba ilçemize bağlı Çitören,Tevekli,Topaktaş,Adıgüzel,Özkaynak,Gülsünler,Otluca,Kasımoğlu,Koçköy mahallelerinde arazi çalışmalarına devam etti.

BÖLGEMİZDEKİ KURAKLIK RAPORLANIYOR.

Tuşba Ziraat Odasının yaptığı saha çalışmalarında, muhtarlarla yapılan görüşmeler ve çiftçilerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda ilimizde yaklaşık olarak %50-%60 arasında hububata ve yem bitkilerinde bir kuraklık yaşanmaktadır. İlimizde 2021 yılının (Kasım –Mayıs) son yedi aylık Meteorolojik verilerine bakıldığından orta şiddette kuraklık olduğu görülmektedir. Kış aylarında bu yıl da yeteri kadar kar yağışları da olmadı.

Buğday ve arpada kardeşlenme zayıf bitki boyu kısa kalmıştır. Bitki boyu resimlerde de görüldüğü gibi A4 kağıdını geçememektedir. Biçerdöverlerle biçilmeyecek durumdadır. Buğday ve arpada başaklanma başlamış ve bundan sonrada yağış olsa bile faydası olmayacaktır.

Yem bitkilerinde ise yeni ekimlerde çimlenme oranı çok düşük kalmıştır. Kuru tarım yapılan alanlarda dekara verim düşecek, sulu tarım yapılan alanalar da barajlarda yeteri kadar su olamadığından ancak bir defa sulama yapılabilir buralarda verim kaybı yaşanacaktır. Şeker pancarı ekilen alanlarda da yeteri kadar sulama yapılamayacağından ürün kaybı yaşanacaktır. Pancardaki şeker oranı düşük kalacaktır.

ELMA İÇ KURDU İÇİN DİKKAT

Kültürel önlemler

Öncelikle elma bahçelerinin, elma iç kurdunun diğer konukçusu olan armut, ayva ve ceviz gibi meyve ağaçları ile karışık olarak kurulmamasına özen gösterilmelidir.
Elma ağaçlarının altına dökülen meyveler toplanıp uzaklaştırılmalı, ambalaj ve depolama yerleri elma bahçelerinin kenarına kurulmamalıdır.
Bahçenin sürümüne özen gösterilmeli ve ağaç gövdelerine haziran ayı başlarında oluklu mukavvadan tuzak bantlar sarılmalı, bunlara gelen larvalar haftalık kontrollerle imha edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

1. İlaçlama: Meyveler fındık büyüklüğüne ulaştığında (tahminen mayıs ayının sonu – Haziran ayının ilk haftası)
2. ve 3. ilaçlama; birinci ilaçlamadan sonra ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 15 – 20 gün ara ile yapılır.
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİNE KARŞI ARAZİ KONTOLLERİ İHMAL EDİLMEMELİ
Erken biçim:

Yonca hortumlu böceği birinci biçime kadar olan mahsule zarar verir. Bu nedenle biçimi 10-15 gün evvel yapmak etken bir yoldur.

Kimyasal Mücadele
Yeterli yoğunluğun olduğu alanlarda tüm yoncalığın ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.