Tuşba Ziraat Odası > Haberler > Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe Buğday taban fiyatları yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

“MALİYETLER ARTMIŞTIR”
Açıklanan taban fiyatın çiftçinin içinde bulunduğu reel durumu yansıtan rakamlar olmadığını belirten Özgökçe, şöyle dedi:
“Ülkemizde özellikle son dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmeler çiftçilerimizi derin endişelere sevk etmiştir. Artan maliyetler karşısında çaresiz kalmışlardır. Çiftçinin en çok kullandığı mazotun fiyatının her geçen gün artması maliyetlere yansımaktadır. Geçen yıl bu zamanlarda mazotun litre fiyatı yaklaşık olarak 4,65TL iken, bu gün ilimizde mazotun litresi 5,85Tl’dir. Mazottaki artış oranı yaklaşık % 30 civarındadır. Buna karşın çiftçinin ürettiği ürünler (tarımsal ve hayvansal) değerinde satılamadığından, çiftçilerimizin her geçen gün sermayelerini tüketmektedirler.”

DÖVİZİN ETKİSİ
Buna bir de dövizin olumsuz etkisinin eklendiğini ifade eden Özgökçe, şöyle devam etti:
“Ülkemizde dövizin yükselmesi, özelikle ithal edilen bazı gübreler, tohumlar ve bazı tarımsal ilaçların fiyatlarının aşırı yükselmelerine neden olmuştur. Çiftçilerimiz ilaç ve gübre almakta zorlanırken, alım gücü azalmaktadır.”

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ
“İthalat yerine üreticinin desteklenmesi gerektiğini” belirten Özgökçe, şunları söyledi:
“Bu nedenle yerli üretici artan maliyetlere karşın desteklenmelidir. Devlet ithalat yerine kendi çiftçisine destek vermelidir. Çiftçinin üretimden uzaklaşması demek, işsizliğin artması demek, ithalatın artması demek, gıda fiyatlarının artması demek, enflasyonun artması demek, genetiği ile oynanmış tohum ithalatının olacağı demektir. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak yeniden destekleme programları hazırlayarak kısa vadede uygulanmaya konulmalıdır.”

“MAZOT DESTEĞİ ARTIRILMALI”
Çiftçiye verilen mazot desteğinin artırılmasını isteyen Özgökçe, “Ülkemizin ve ilimizin çiftçilerinin üretime devam etmeleri için yapılan mazot desteğinin artırılması, uzun vadeli faizsiz tarımsal kredilerin verilmesine bağlıdır. Verilen tarımsal kredilerin üretime dönüştürülmesi için de çok ciddi takiplerin yapılması sağlanmalıdır. Odamızın yaptığı saha çalışmalarında ve çiftçilerle yapılan toplantılarında çiftçiler tarafından dile getirilen devlet tarafından açıklanan hububat taban birim fiyatlarının düşük olduğu ve üretim maliyetlerine yakın fiyatlar olduğunu söylemektedirler. Bu durumda çiftçiler kar etmeden ürünlerini düşük fiyatlara satmak zorunda kalacaklardır.” uyarısında bulundu.

“TABAN FİYAT YENİDEN BELİRLENSİN!”
Açıklanan buğday taban fiyatının da yeniden belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Özgökçe, şunları kaydetti:
“Geçen yıl 940 kuruş olan buğday taban fiyatı bu gün 1.050 TL olarak açıklanmıştır. Buğdaydaki artış oranı yaklaşık olarak % 11 civarında olmuştur. Mazot, gübre, ilaç, işçilik ve alet ekipmana gelen artış oranları yaklaşık olarak % 30 oranında artmıştır. Hububat taban fiyatlarının mazottaki artış oranları dikkate alınarak belirlenmelidir. Bu yıl için açıklanan taban fiyatlarının güncellenerek, çiftçiyi mağdur etmeyecek şekilde, yeni taban fiyatları açıklanmalıdır. Çiftçilerimizin geleceği için şu an uygulanmakta olan tarım politikalarının yeniden revize edilmesinde fayda vardır."Özel Haber: Adil HARMANCI