Tuşba Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Tuşba Ziraat Odası > Haberler > Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Üyelerinin Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı ve Tarımsal Daire Başkanlığı ziyaretleri...

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Üyelerinin Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı ve Tarımsal Daire Başkanlığı ziyaretleri...

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Üyeleri Koordinasyon Başkanı Hasan ÖZGÖKÇE Başkanlığında Gürpınar Ziraat Odası Başkanı Faruk ŞAMİLOĞLU ,Özalp Ziraat Odası Başkanı Şahyettin CEYLANCI , Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi AŞKAN ,Çatak Ziraat Odası Başkanı Kemal KAYA, Çaldıran Ziraat Odası Başkanı Nesim ERTOPÇU, Muradiye Ziraat Odası Başkanı Nezir ÇAKAN ve Saray Ziraat Odası Başkanı Turan ÇALIŞIR Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili ve Tarımsal Daire Başkanlarını makamında ziyaret ettiler. Bu ziyarette ilimizin tarımsal sorunları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Bu ziyarette başlıca tespit edilen ve kısa vadede çözülmesi gereken sorunlar aşağıda belirtilmiştir.

            TARIMSAL SULAMA YATIRIMLARI

Yer altı ve yer üstü sularının etkin kullanımını sağlayarak ilimizde sulama yapılmayan ve sulamaya elverişli olan tarım alanlarında mutlaka sulu tarıma geçilmelidir.

Bunun için yeni sulama projeleri hayata geçirilmelidir. Mevcut bulunan sulama projeleri gözden geçirilmeli,  dolan ve yıkılan kanalların, dolmuş olan kanal ve göletlerin bakımları yapılarak işler hale getirilmelidir.

Geçen yıl sulama kanallarını kontrol amacıyla yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz manzara hiçte iç açıcı değildi. Karasu Sulama Birliğinin alet ekipmanı ve  imkanları olmadığından kanalların bakımları yapılamıyor. Yıkılan, dolan kısımlarının bakımları yapılamıyor. Dolayısıyla Van Büyükşehir Belediyemiz tarafından  bu kanalların bakımlarının yapılmasını istiyoruz.

Tuşba , İpekyolu ve Edremit mahalle muhtarlarımızla yaptığımız toplantılarda hemen hemen her köyde bulunan sulama kanalları ve göletlerinin  bakımlarının yıllardan beri yapılmadığı yönünde şikayetler dile getirildi. Bu tür  bakımların yapılmadığı durumlarda suyun etkin kullanımı da söz konusu olamaz.

Sulama yatırımları bitirilmediği taktir de  tarım da istenilen hedeflere ulaşma şansımız yoktur.

İlimizde toplam sulanabilen tarım arazisi yaklaşık olarak 258 878 hektardır.  Sulanan tarım arazisi  ise  yaklaşık olarak  123.428 hektardır.  Fakat henüz suyla buluşamayan alan ise yaklaşık olarak 125.450 hektardır.

Mevcut bulunan sulama kanalları ve göletlerin bakımları yapılarak işlevsel hale getirilmelidir.

Birim alanda kaliteli ve yüksek verim  almak için mutlaka sulu tarıma  geçilmelidir.

Sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte, ilimizde  yetiştirilen bitki desenleri artacak ve ekonomik getirisi fazla olan ürün yetiştiriciliğine geçilecektir.

        TARIMSAL MAKİNELER;

İlimizde son zamanlarda ekilişi artan silajlık ürünlerin ekimi ve paketlenmesi makinelerinin temin edilmesi konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Büyükşehir Belediyemiz tarafından çiftçilerimize kiraya verilmek  üzere bir adet havalı pnömatik ekim mibzeri ve bir adet te silaj paketleme makinesinin alınması çiftçilerimiz üretimine büyük katkı sağlayacaktır.

 

         ÜRÜN PAZARLARI;

Çiftçilerimiz ürettikleri ürünlerini halka direkt olarak aracısız ulaştırabileceği  şehrimizin iki tarafının uygun yerlerine pazar alanlarının inşası uygun görülecektir. Çiftçilerimiz ürünlerini tüketiciyle direkt olarak bu sayede ulaştıracaktır.

 

         CANLI HAYVAN PAZARI;

İlimizde mevcut bulunan canlı hayvan pazarı yerleşim alanlarının içinde kalmış bir durumdadır. Fiziki koşulları itibari ile yetersiz kalmakta, alt ve üst yapısı olmayan, hem insanlar, hem de hayvanlar için  hijyenik  olmayan  sağlıksız bir yapıdadır.

            İlimizin  modern bir canlı  hayvan   pazarına ihtiyacı vardır. Alt ve üst yapısının  tam olduğu,  gölgelik alanların   olduğu,  ulaşım imkanlarının kolay ve hijyen koşullarının sağlandığı bir hayvan pazarının yapımına acilen başlanılmalıdır