Tuşba Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Tuşba Ziraat Odası > Haberler > TUŞBA ZİRAAT ODASI TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ

TUŞBA ZİRAAT ODASI TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan ÖZGÖKÇE  Köprüler Mahallesinde çiftçilerle bir araya gelerek Tarla günü etkinliği düzenledi. etkinliğe Tarım il Müdürlüğünde n Abdulkerim YÜCEL, Erciş Şeker Pancarı kooperatifinden Salih FİDAN, Oda Danışmanlarımız, Tuşba bölgesinden çiftçilerimiz, İpekyolu bölgesinden çiftçilerimiz, Edremit bölgesinden çiftçilerimizin katılımıyla silajlık mısırın hasadı ve paketlenmesiyle ilgili tarla günü düzenlendi. Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan ÖZGÖKÇE bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirterek üretici çiftçilerimizi silajlık mısıra yönelmesini belirtti.

SİLAJ NEDİR?


Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak (ekşitilerek) saklanmasına silolama, bu işlem sonucu elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denir. Silaj kısaca hayvan turşusu olarak da bilinir.

SİLAJIN ÖNEMİ

Ülkemizde çayır mera alanlarının kısıtlı, otlatma mevsiminin sınırlı oluşu ve kış aylarında hayvanların kaba yem ihtiyacı önemli bir problem olmasından dolayı silaj yapımı önem arz etmektedir. Kışın hayvanlar için gerekli olan kaba yemler yeşil ve sulu yemlerden sağlanırsa hayvanların verimleri yıl boyu korunabilmektedir. Yeşil ve sulu yemlerin bol bulunduğu mevsimlerde ihtiyaç fazlası çayır otları ile baklagil ve buğdaygil yem bitkileri ile endüstri bitkileri ve artıkları silolanarak silaj elde edilir.

SİLAJ YAPIMININ FAYDALARI

Yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı kış aylarında hayvanların iyi ve ucuz beslenmesini sağlar.

Ot depolama sorunu ve depo masrafları en aza indirilir. 2 ton kuru otun depolandığı yere 15 ton yeşil yem depolanabilir.

Silajlık bitkiler tarlayı erken boşaltırlar dolayısıyla diğer bitkilerin ekimi için uygun zaman kalmaktadır.

Yeşil yemlerin kurutulmasıyla sapları ve yaprakları sertleşerek dökülür. Sapları sertleştiği için besin değeri düşer hayvanlar tarafından sevilerek yenmez. Fakat silolamada yemlerin besin değerinde kayıp meydana gelmez ve hayvanlar tarafından sevilerek yenir.

SİLAJ YERİNİN SEÇİMİ

Silo yeri, hayvan barınaklarına yakın bir yerde olmalıdır.

Silo suyunun tahliyesi için doğal eğimli ve verimsiz alanlar kullanılmalıdır.

Süt yabancı kokulara duyarlı olduğundan silo yeri doğrudan barınağa bağlantılı olmamalıdır.

SİLAJ İÇİN HASAT ZAMANI

Silajı yapılacak bitki yem kalitesinin, silolama yeteneği ve en yüksek verimin sağlandığı zamanda hasat edilmelidir. Hasat esnasında taş, toprak, tel vs. gibi maddelerin yem yığınına karışmamasına dikkat edilmelidir.

Silaj yapılacak bitkinin nem oranı çok önemlidir. Nem oranının yüksek veya düşük oluşu yapılacak silajın kalitesini düşürür, bozulmalara sebep olur.

Sıkılan ottan su damlamaz fakat avuç içinde nemlik hissedilirse nem oranı % 60-67 kadardır bu durunda ot güvenle silolanabilir.