Tuşba Ziraat Odası
Başkanı Hasan ÖZGÖKÇE Köprüler
Mahallesinde çiftçilerle bir araya gelerek Tarla günü etkinliği düzenledi.
etkinliğe Tarım il Müdürlüğünde n Abdulkerim YÜCEL, Erciş Şeker Pancarı
kooperatifinden Salih FİDAN, Oda Danışmanlarımız, Tuşba bölgesinden
çiftçilerimiz, İpekyolu bölgesinden çiftçilerimiz, Edremit bölgesinden
çiftçilerimizin katılımıyla silajlık mısırın hasadı ve paketlenmesiyle ilgili
tarla günü düzenlendi. Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan ÖZGÖKÇE bu tür
etkinliklerin devam edeceğini belirterek üretici çiftçilerimizi silajlık mısıra
yönelmesini belirtti.
SİLAJ NEDİR?
Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda
fermantasyona uğratılarak (ekşitilerek) saklanmasına silolama, bu işlem sonucu
elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denir. Silaj kısaca hayvan turşusu
olarak da bilinir.
SİLAJIN ÖNEMİ
Ülkemizde çayır mera alanlarının kısıtlı, otlatma mevsiminin
sınırlı oluşu ve kış aylarında hayvanların kaba yem ihtiyacı önemli bir problem
olmasından dolayı silaj yapımı önem arz etmektedir. Kışın hayvanlar için
gerekli olan kaba yemler yeşil ve sulu yemlerden sağlanırsa hayvanların
verimleri yıl boyu korunabilmektedir. Yeşil ve sulu yemlerin bol bulunduğu
mevsimlerde ihtiyaç fazlası çayır otları ile baklagil ve buğdaygil yem
bitkileri ile endüstri bitkileri ve artıkları silolanarak silaj elde edilir.
SİLAJ YAPIMININ FAYDALARI
Yeşil ve sulu yemlerin
bulunmadığı kış aylarında hayvanların iyi ve ucuz beslenmesini sağlar.
Ot depolama sorunu ve depo masrafları en aza indirilir. 2 ton
kuru otun depolandığı yere 15 ton yeşil yem depolanabilir.
Silajlık bitkiler tarlayı erken boşaltırlar dolayısıyla diğer
bitkilerin ekimi için uygun zaman kalmaktadır.
Yeşil yemlerin kurutulmasıyla sapları ve yaprakları
sertleşerek dökülür. Sapları sertleştiği için besin değeri düşer hayvanlar
tarafından sevilerek yenmez. Fakat silolamada yemlerin besin değerinde kayıp
meydana gelmez ve hayvanlar tarafından sevilerek yenir.
SİLAJ YERİNİN SEÇİMİ
Silo yeri, hayvan
barınaklarına yakın bir yerde olmalıdır.
Silo suyunun tahliyesi için doğal eğimli ve verimsiz alanlar
kullanılmalıdır.
Süt yabancı kokulara duyarlı olduğundan silo yeri doğrudan
barınağa bağlantılı olmamalıdır.
SİLAJ İÇİN HASAT ZAMANI
Silajı yapılacak bitki
yem kalitesinin, silolama yeteneği ve en yüksek verimin sağlandığı zamanda
hasat edilmelidir. Hasat esnasında taş, toprak, tel vs. gibi maddelerin yem
yığınına karışmamasına dikkat edilmelidir.
Silaj yapılacak bitkinin nem oranı çok önemlidir. Nem
oranının yüksek veya düşük oluşu yapılacak silajın kalitesini düşürür,
bozulmalara sebep olur.
Sıkılan ottan su damlamaz fakat avuç içinde nemlik
hissedilirse nem oranı % 60-67 kadardır bu durunda ot güvenle silolanabilir.